Τσιόδρας: 35 νέα κρούσματα, 530 ο συνολικός αριθμός-Καθαρή εικόνα για τον ιό σε δύο εβδομάδες - Τύπος Ρόδου

Τύπος Ρόδου

Ειδήσεις για Ρόδο και Δωδεκάνησα-Αθλητικά για Ρόδο και Δωδεκάνησα-Άλλες ειδήσεις-Άλλα αθλητικά

Header Ads Widget

test banner

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Τσιόδρας: 35 νέα κρούσματα, 530 ο συνολικός αριθμός-Καθαρή εικόνα για τον ιό σε δύο εβδομάδες

Ακόμα 35 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσίοδρα με τον συνολικό αριθμό να φτάνει πλέον τους 530.
98 κρούσματα έχουν απροσδιόριστη πηγή. Εχουν ελεγχθεί 8.000 δείγματα ενώ από όσους νοσηλεύονται, οι 18 είναι διασωληνωμένοι.

Την ίδια στιγμή μακραίνει η λίστα των νεκρών από τον κορονοϊό covid-19 στην Ελλάδα με άλλους τρεις που πέθαναν σήμερα, φτάνοντας στους 13 συνολικά στη χώρα μας. Οι προειδοποιήσεις από την πολιτεία και τους ειδικούς συνεχίζονται προς τους πολίτες: Μένουμε Σπίτι!

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για γυναίκα 94 ετών στο νοσοκομείο Παμμακάριστος, άνδρα 87 ετών και άλλος ένας άνδρας 69 ετών στο νοσοκομείο Αττικόν. Με τους τρεις νεκρούς μακραίνει η λίστα των θυμάτων από κορονοϊό covid-19 στην Ελλάδα, φτάνοντας τους 13.

Τσίοδρας για κορονοϊό: Καθαρή εικόνα για τον ιό σε δύο εβδομάδες
Περισσότερες από 256.000 περιπτώσεις της νόσου από τον κορονοϊό καταγράφονται σήμερα σε 184 χώρες του κόσμου, ενώ έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 10.500 θάνατοι. Υπολογίζεται πως μόλις το 15% αυτών καταγράφεται.

«Δεν υπάρχει ανάγκη εργαστηριακού ελέγχου στους νέους και υγιείς που έχουν συμπτωματολογία ίωσης», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας , Σωτήρης Τσιόδρας.

«Αυτό που βλέπουμε και διαχειριζόμαστε σήμερα, αφορά στα σοβαρά κρούσματα της νόσου σε ηλικιωμένους και ομάδες αυξημένου κινδύνου και αντικατοπτρίζει την κυκλοφορία του ιού περίπου 10 ημέρες νωρίτερα».

Στην Ελλάδα είπε, εφαρμόζονται οι μοριακές τεχνολογίες οι οποίες επιβεβαιώνουν την παρουσία του ιού στη μύτη και στο φάρυγγα και χρειάζεται ειδική διαδικασία λήψης με στειλεό ή γαργαρισμό, οι οποίες χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία μας στα σοβαρά περιστατικά, στους υγειονομικούς που έχουν συμπτώματα.

«Είναι η πρώτη και κύρια και σοβαρή κατηγορία ελέγχων. Είναι αυτή που μας δίνει την εξαντλητική εικόνα για την επιδημία στη χώρα, όσον αφορά στα σοβαρά και τις ΜΕΘ. Είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η βάση της πυραμίδας, η οποία πυραμίδα είναι μεγάλη, μόνο με εκτιμήσεις μπορεί να γίνει και γίνεται με μαθηματικά μοντέλα».

Παρόλα αυτά, σημείωσε, προσπαθώντας να πάρουμε και μια δεύτερη κατά κάποιον τρόπο «φωτογραφία» επιπολασμού της νόσου, έχει ξεκινήσει διαδικασία για να ληφθεί δειγματοληπτικά και με κανόνες ασφάλειας, κάτω από την ηγεσία και την καθοδήγηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, αντιπροσωπευτικό δείγμα ασθενών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, (πυρετός και βήχας), ώστε να έχουμε και μια δεύτερη εικόνα του πώς εξελίσσεται η επιδημία στη χώρα.

Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται πάλι με τη συνεργασία του ΕΟΔΥ και ομάδας επιστημόνων, μελέτη αντισωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι πας σε διαφορετικές περιοχές της χώρας με ένα δείγμα, με κανόνες στατιστικής και επιδημιολογίας και παίρνεις αίμα, για να δεις ποιοι έχουν περάσει τη νόσο και έχεις μια «φωτογραφία» του ποιες περιοχές έχει επηρεάσει περισσότερο.

Αυτό, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, χρειάζεται μία συστηματική διαδικασία, χρειάζεται ειδικό σχεδιασμό, ο οποίος είναι ήδη στα σκαριά και θα γίνει. 'Αρα θα έχουμε τρεις διαφορετικές πληροφορίες για το πώς εξελίσσεται η νόσος.

«Είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή και με τη επάρκεια των μέσων που υπάρχουν στη διεθνή και παγκόσμια αγορά, να κάνει κανείς εξαντλητικό έλεγχο σε καθένα που έχει υποψία για τη νόσο».

Επανέλαβε ότι μπορεί να είναι στη φάση επώασης και να είναι αρνητικός. Παρόλα αυτά όμως, συστρατεύεται στην προσπάθεια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τη διαδικασία των εργαστηριακών ελέγχων και την επάρκεια αυτών, ειδική ομάδα επιστημόνων, η οποία να χρησιμοποιηθεί σαν back up και να ενισχύσει εργαστηριακά ακόμα περισσότερο αυτού του τύπου τη στρατηγική.

Τα μαθηματικά μοντέλα και οι εκτιμήσεις που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, δείχνουν ότι είμαστε εντός των προβλέψεών μας, με τα δεδομένα που αφορούν εξαντλητική επιτήρηση των σοβαρών κρουσμάτων σε ΜΕΘ και σε νοσοκομεία.

«Είμαστε ικανοποιημένοι με την πορεία», είπε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας ωστόσο ότι η πορεία θα εξαρτηθεί από την αυστηρότητα και την πίστη την οποία θα δείξουμε στα μέτρα που επιβάλλει η Πολιτεία. «Το αν ο ρυθμός αύξησης αλλάξει, το αν ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και επιβαρυμένους από χρόνια νοσήματα, αλλάξει προς τα πάνω γρήγορα και βγει εκτός των προβλέψεών μας, εξαρτάται από την ακρίβεια με την οποία τηρούμε όλοι τα μέτρα».

Εκτίμησε ότι ακριβή εικόνα για την πορεία της επιδημίας θα έχουμε σε περίπου δύο εβδομάδες. «Και θα είναι τόσο καλύτερη αυτή η εικόνα, όσο περισσότερη συμμόρφωση υπάρχει με τα μέτρα, τα οποία αφορούν δύο κύριους στόχους, στους οποίους πρέπει να είμαστε όλοι προσηλωμένοι: Να προφυλάξουμε τις ομάδες αυξημένου κινδύνου και να κολλήσουμε όσο το δυνατόν λιγότεροι ταυτόχρονα».


Πηγή:dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες