Όπως προανήγγειλε την Τετάρτη μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του ο Τούρκος πρόεδρος, ένα ακόμη ερευνητικό σκάφος, μετά το Oruc Reis και το Barbaros, θα βρίσκεται βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο το πρωί της Πέμπτης.
Σήμερα ωστόσο δεν είναι το θαλάσσιο γεωτρύπανο Yavuz όπως είπε ο Ερντογάν που βρίσκεται δίπλα σε ελληνικά νησιά, καθώς παραμένει αγκυροβολημένο ανοιχτά των νοτίων παραλίων της Τουρκίας.
Αντίθετα, το Kanuni, τρίτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας προσεγγίζει την Ρόδο και την Κάρπαθο, με δηλωμένο προορισμό το λιμάνι του Χαϊντάρπασα, στην ασιατική πλευρά της Πόλης, πριν τελικά πάει στην Μαύρη Θάλασσα.
Το Kanuni, πέραν του ονόματός του που έχει την ρίζα του στον ελληνικό «κανόνα» (που ήταν προσωνύμιο του σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄ του Μεγαλοπρεπή ως του «νομοθέτη»), έχει μία εντυπωσιακή ιστορία, καθώς όταν χτίστηκε το 2012 στα κορεάτικα ναυπηγεία της Samsung Heavy Industries η αξία του ήταν αστρονομική με τα σημερινά δεδομένα και έφτανε περίπου τα 600 εκατ. δολάρια.
Ωστόσο, μετά από μία σειρά χρεοκοπίες και δικαστικές διεκδικήσεις, κατασχέθηκε από τις βρετανικές Αρχές για αποπληρωμή οφειλών. Ακολούθως, μεταξύ άλλων και κυπριακή εταιρεία το έβγαλαν προς πώληση χωρίς επιτυχία. Τελικά, μετά από μία διετία ακινησίας, αποκτήθηκε από την Turkish Petroleum Corporation, έναντι μόλις 37,5 εκατ. δολαρίων, δηλαδή στο 6,25% της αρχικής του αξίας...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου