Γράφει η Δήμητρα Καρβουνίδου
Από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, όλη η χώρα μπαίνει σε καθεστώς lockdown, ενώ ήδη κάποιες περιοχές βρίσκονται σε καραντίνα, όπως η Κοζάνη, η Καστοριά, τα Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες.
Στις ζωές μας επιστρέφει το 13033 για τις μετακινήσεις μας, κάτι που στις δύο τελευταίες πόλεις υπάρχει από την Τρίτη.
Και ενώ ο κορονοϊός στη χώρα μας “καλπάζει” και ανακοινώθηκε επισήμως το νέο κλείσιμο, μια λέξη έρχεται στο μυαλό γι αυτό που μας περιμένει: ΤΡΟΜΟΣ. Τρόμος για το τι θα γίνει στην οικονομία της χώρας όταν όλα αυτά περάσουν, τρόμος όμως και για τα ψυχολογικά θέματα που ενδεχομένως να μας αφήσει η δεύτερη καραντίνα.
Και μπορεί να ζούμε σε μια χώρα που τα ψυχολογικά θέματα να είναι ακόμα ταμπού, παρόλα αυτά πολλοί συνάνθρωποί μας στο τέλος του πρώτου lockdown είχαν εμφανίσει πολλά τέτοια προβλήματα.
Πολλοί παράγοντες έπαιξαν ρόλο σε αυτό, όπως η έλλειψη δουλειάς και κοινωνικών επαφών, οι ατελείωτες ώρες εγκλεισμού στο σπίτι που σε έφερναν αντιμέτωπο με τα βαθύτερα προβλήματά σου, προβλήματα που ενδεχομένως δεν προλάβαινες να αντιμετωπίσεις στους τρελούς ρυθμούς της καθημερινότητας.
Κι ενώ σιγά σιγά το καλοκαίρι η ζωή μας επέστρεφε σε μια κάποια κανονικότητα, τώρα, είμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις Μαρτίου.
Πλέον η επιστημονική κοινότητα, πέρα από τον κώδωνα του κορονοϊού, κρούει και τον κώδωνα της ψυχολογίας. Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν ότι η κοινωνική απομόνωση και η πείνα αφήνουν το ίδιο περίπου νευρωνικό αποτύπωμα στον εγκέφαλο, κάτι που σημαίνει ότι σε κατάσταση μοναξιάς, νιώθουμε το ίδιο ακριβώς συναίσθημα με την πείνα.
Μάλιστα, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια τονίζουν ότι “οι εγκέφαλοι μας έχουν μάθει μέσα από βάναυσα εξελικτικά μαθήματα ότι η κοινωνική απομόνωση συνιστά καταδίκη σε θάνατο. Οι βιντεοδιασκέψεις μπορούν να βοηθήσουν, αλλά απαιτούν περισσότερη δουλειά από τον εγκέφαλο από ό,τι η φυσική παρουσία”.
Τι να κάνουμε αν νιώθουμε αφόρητα;
Σκοπός σε αυτή την περίεργη κατάσταση που θα ζήσουμε ξανά είναι να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν. Μαγειρική, beaute ή ακόμα και ένα καλό βιβλίο μπορούν να γίνουν η καλύτερη παρέα μας τις ημέρες που θα μένουμε στο σπίτι.
Φυσικά όμως, υπάρχει πάντα και η επιλογή “6”. Όταν η κατάσταση γίνει αποπνικτική, όταν οι “τέσσερις τοίχοι θα σας βαραίνουν”, θα στέλνετε την επιλογή αυτή για να ηρεμήσετε.
Έχει αποδειχθεί εξάλλου σε αρκετές μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς, ότι μια ήρεμη βόλτα μπορεί να αποφορτίσει τους ανθρώπους από τις σκέψεις τους, ενώ ακόμα ενδέχεται να δώσει και λύσεις σε κάποια θέματα που μας απασχολούν, αφού θα έχουμε ήρεμη ψυχική κατάσταση.
Ας μην ξεχνάμε πως στη δύσκολη αυτή φάση, ένας ακόμα σύμμαχός μας είναι η τεχνολογία. Η τεχνολογία πλέον μπορεί να μας φέρει κοντά στους δικούς μας ανθρώπους σε κλάσματα δευτερολέπτου. Τηλέφωνο ή ίντερνετ, θα μειώσουν έστω και για λίγο το κενό της απουσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου