Σκέψεις για επαναφορά περιοριστικών μέτρων – Κρίσιμη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων - Τύπος Ρόδου

Τύπος Ρόδου

Ειδήσεις για Ρόδο και Δωδεκάνησα-Αθλητικά για Ρόδο και Δωδεκάνησα-Άλλες ειδήσεις-Άλλα αθλητικά

Header Ads Widget

test banner

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Σκέψεις για επαναφορά περιοριστικών μέτρων – Κρίσιμη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων


Πολύ νωρίτερα από ό, τι ίσως υπολόγιζαν ακόμη και οι πιο απαισιόδοξοι επανέρχονται οι σκέψεις για επαναφορά του lockdown, βάσει των όσων «προδίδουν» και οι δηλώσεις των λοιμωξιολόγων.

Κάτι τα τελευταία στοιχεία από τα επιδημιολογικά δεδομένα της Τρίτης και τον διπλασιασμό των κρουσμάτων κορονοϊού, κάτι οι εικόνες συνωστισμού σε εμπορικούς δρόμους, κυρίως της Αθήνας και το ταυτόχρονο «άνοιγμα» των πάντων, αλλά ταυτόχρονα και οι καθυστερήσεις με τον εμβολιασμό στη χώρα μας οδηγούν τους ειδικούς στην εκτίμηση για λήψη νέων αυστηρών μέτρων.

Γώγος: «Δεν αποκλείονται και νέα μέτρα – Ακόμα και κλείσιμο των σχολείων»

«Όταν υπάρχει μια πανδημία δεν αποκλείεται τίποτα στα μέτρα. Όλα βρίσκονται στο τραπέζι», τόνισε χαρακτηριστικά το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος για το ενδεχόμενο λήψης περιοριστικών μέτρων.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ANT1, «όλα βρίσκονται στο τραπέζι και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί».

«Ο ιός είναι εδώ και υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο. Έχουμε ακόμα εισαγωγές στα νοσοκομεία και τίποτα δεν έχει τελειώσει», τόνισε αρχικά ο καθηγητής, για να συμπληρώσει: «Όταν υπάρχει μια πανδημία δεν αποκλείεται τίποτα στα μέτρα. Να προχωράει και το θέμα της κοινωνίας, αλλά πάνω απ΄ όλα είναι η δημόσια υγεία. Επομένως στο τραπέζι είναι τα πάντα. Δε έχει αλλάξει κάτι. Την Παρασκευή που θα συνεδριάσουμε θα δούμε τα κυλιόμενα δεδομένα της εβδομάδας και θα αποφασίσουμε. Γι΄ αυτό άλλαξε το σύστημα και συνεδριάζουμε κάθε Παρασκευή για να έχουμε τα δεδομένα».

Δημόπουλος: «Αν χρειαστεί, θα ληφθούν μέτρα νωρίτερα»

Παράλληλα, σύμφωνα και με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, αν διαπιστωθεί ότι έχουμε οδηγηθεί σε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες 5-7 ημέρες, θα υπάρχουν προληπτικά μέτρα νωρίτερα, πριν δούμε επιβάρυνση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος δήλωσε ότι ο Φεβρουάριος και ο μισός Μάρτιος είναι οι πιο επικίνδυνοι μήνες για τον ιό της γρίπης. «Παραδοσιακά στην Ελλάδα έχουμε το κύμα της γρίπης που είναι πιο καθυστερημένο από ό,τι στην Ευρώπη και μάλιστα στην Αττική σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες συνεπάγονται μεγαλύτερο συγχρωτισμό. Παράλληλα, είχαμε και αύξηση της κινητικότητας λόγω της αγοράς και της οικονομίας. Αν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί και δούμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα ληφθούν νέα μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι προς το παρόν η εικόνα από τις μονάδες Covid είναι ότι δεν παρατηρείται καμία ιδιαίτερη αύξηση στις εισαγωγές και υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμα και στις ΜΕΘ.

Σαρηγιάννης: Τα μεταλλαγμένα στελέχη κορονοϊού αλλάζουν τα πράγματα στον χάρτη 

Για το ότι τα δεδομένα αλλάζουν μίλησε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης κατά τη συνέντευξή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του OPEN.

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως, βάσει των προγνωστικών του μοντέλων, τέλη Φεβρουαρίου θα βρισκόμαστε περίπου στα 1.670 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως, ενώ τόνισε πως υπάρχει η πιθανότητα μέσα Μαρτίου να χρειαστούν «σκληρά μέτρα». «Χρειάζεται πολύ καλύτερη επιτήρηση… Πρώτα θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Η Αττική κοκκινίζει σιγά σιγά. Αυτό οφείλεται και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου», σημείωσε ο καθηγητής αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, τονίζοντας πως «η κινητικότητα αυξήθηκε 10% – 20%». Παράλληλα, δήλωσε πως η αύξηση αυτής της κινητικότητας τον ανησυχεί «περισσότερο από τις ουρές έξω από τα καταστήματα».

Τζανάκης: «Τα ενεργά κρούσματα είναι 50-60 χιλιάδες – Φοβάμαι νέο σκληρό lockdown»

Ταυτόχρονα ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σημειωθεί σύντομα έκρηξη κρουσμάτων.

«Φοβάμαι ένα νέο lockdown σκληρότερο σε 3-4 εβδομάδες, λόγω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων» τόνισε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης. Πρόσθεσε δε, ότι υπολογίζει, βάσει μοντέλων, τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή να είναι περίπου 50-60 χιλιάδες, ίσως και περισσότερα.

Κατά την εκτίμηση του είναι πολύ κρίσιμη αυτή τη στιγμή η κατάσταση ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ότι το πράγμα μπορεί εύκολα να ξεφύγει, καθώς «το ελατήριο τώρα ξεκινάει από πολύ πιο ψηλή θέση» δηλ. από τα 500-600 κρούσματα τη μέρα και όχι από τα 100 από τα οποία ξεκινούσε τον Οκτώβριο. Ο καθηγητής εξέφρασε επιπλέον την αγωνία του, ότι ενδεχομένως να δούμε πλέον και περισσότερες και πιο δύσκολες νοσηλείες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως την Παρασκευή είναι η μέρα των αποφάσεων αφού θα έχουν συνεδριάσει οι λοιμωξιολόγοι και θα έχουν λάβει υπόψη τα δεδομένα όλης της εβδομάδας με την επιδημιολογική απεικόνιση των κρουσμάτων κορονοϊού, ωστόσο αυτό που διαφαίνεται είναι μια αλλαγή πλεύσης ή τουλάχιστον μια συγκράτηση του κόσμου με την επαναφορά περιοριστικών μέτρων.


Πηγή:thecaller

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες